Arthur Melander tog 1961 över ett stånd på Östermalms Saluhall och sedan dess har Melanders Fisk sålt fisk och andra delikatesser från havet. År 1988 tog bröderna Erik och Nils Molinder över butiken, båda med bred erfarenhet av branschen. De senaste åren har Melanders utökat sitt utbud och förutom fisk och skaldjur levererar de nu också färdiglagade rätter, såser och inläggningar till deras kunder. De anlitar bara de främsta leverantörerna som verkligen kan garantera att det är högsta möjliga kvalitén på råvarorna. Om de får säga det själva, påstår de att med deras långa erfarenhet av branschen och det breda kontaktnätet som följer är ledande inom fisk- och skaldjursbranschen i Sverige. De jobbar efter, enligt deras hemsida, ”att locka fram råvarornas allra naturligaste smak utan krusiduller men med största möjliga finess” och det verkar som om de lyckas med det. Recensioner på nätet ger Melanders Butik & Brasseri högsta betyg på maten, de har trevlig personal och snygg inredning.
Melanders olika butiker och restauranger jobbar med säsongsenliga råvaror och allt sker över disk för att få ett mer personligt förhållande till sina kunder. Det blir ju faktiskt en helt annorlunda känsla att handla över disk. Det känns mer speciellt och på något vis blir fisken färskare. När fisken lämnas över till kunden kan expediten tipsa om bästa sättet att tillaga den och kanske till och med få ett tips tillbaka.
De finns på flera ställen i Stockholmsområdet, bland annat med restauranger i Vasastan, Nacka Dalagatan och Söderhallarna. En del har både restaurang och butik, andra har bara butiken. Men det är inte så dåligt det heller, man kan ju alltid ta med färdigrätter hem eller tillaga fisk som köpts där enligt tips från försäljaren. Dessutom har de catering också, det finns en rad olika rätter att välja mellan, fiskrätter är dominerande men det finns en del kötträtter också.
När det är dags för efterrätt kan man, i alla fall i några av restaurangerna välja att mumsa på Melanders hemgjorda tryfflar eller en varm rabarberkaka med toscatäcke och svartvinbärsglass.
DN:s Krogkommission gav 2009 inte Melanders (Dalagatan) något vidare bra betyg. Enligt den recensionen ska de ha bättre kötträtter än fiskrätter och det var det ena felet efter det andra med både mat och service. När DN:s recension publicerades kom recensioner från ”vanliga” människor som undrade om det ens var samma restaurang som de tänkte på. De hade inte märkt något av felen DN hade påpekat så Krogkommissionens betyg var nog lite för tufft.